Lipsa de produse de zi cu zi a devenit noul normal. De ce nu se vor termina curând.

Tocmai atunci când consumatorii consideră că este sigur să-și reducă rezerva de hârtie igienică pandemică, mulți găsesc stocuri scurte și creșteri de preț la alte produse. Creșterile neașteptate ale prețurilor pentru orice, de la camioane de preluare la păsări de curte, ridică semne de întrebare cu privire la momentul în care piețele produselor de consum vor reveni la normal.

Poate dura ceva timp. Conform analizei noastre de la McKinsey Global Institute, pandemia Covid-19 a întrerupt o tendință pe termen lung a creșterii ponderii serviciilor în consumul gospodăriilor și a condus la o creștere neașteptată a cererii de produse. Credem că există un caz puternic că acest lucru nu se poate schimba în curând, chiar și cu cel mai recent element de incertitudine cauzat de varianta Delta.

Dar, înainte de a ajunge acolo, aruncați o privire la ceea ce se întâmplă.

Cu aproximativ 60 de ani înainte de pandemie, ponderea gospodăriilor SUA din cheltuielile cu produsele, de la mașini la ustensile de bucătărie, scăzuse, deoarece consumatorii au cheltuit o pondere din ce în ce mai mare pe servicii cum ar fi mâncarea în aer liber și călătoriile.

Apoi au venit blocările Covid-19, distanțarea socială și restricțiile de călătorie care au susținut comportamentul de lungă durată al consumatorilor.

Din primul trimestru al anului 2020 până în primul trimestru al anului 2021, cheltuielile pentru bunuri durabile (produse cu o durată de viață preconizată mai mare de trei ani), cum ar fi produsele de agrement, mobilierul și autovehiculele, au crescut cu aproape 32% și cheltuielile cu bunuri nedurabile (produse cu o durată de viață preconizată de mai puțin de trei ani), cum ar fi alimentele și echipamentele de bucătărie au crescut cu 8%. În aceeași perioadă, cheltuielile consumatorilor pentru servicii, precum restaurante, hoteluri și călătorii au scăzut cu 3%.

Read More  De ce avem nevoie de rezultatele proiectului: demitizarea rezultatelor și rezultatelor

Creșterea neașteptată a cererii de produse de consum a fost însoțită de întreruperi ale lanțului de aprovizionare. Mulți furnizori au fost surprinși de creșterea cererii de bunuri, neobișnuită în timpul unei recesiuni economice, și s-au trezit grăbind să satisfacă cererea. La rândul său, această creștere a dus la blocaje în aprovizionarea critică care a încetinit producția de produse de consum de la mașini la computere.

În plus, capacitatea globală de transport maritim a fost afectată de aglomerația din porturile SUA, întrucât creșterea subțire a comerțului a copleșit infrastructura atât în ​​porturi, cât și pe drumurile, căile ferate și depozitele asociate acestora, în timp ce terminalele au fost lovite de corăbieri cu Covid, au existat alte blocaje, cum ar fi cea din Canalul Suez.

Asta înseamnă că într-o varietate de piețe de produse de consum, oferta nu a ținut pasul cu cererea crescândă, deci lipsa și creșterea neașteptată a prețurilor.

Deci, de ce s-ar putea ca acest lucru să nu se schimbe în curând?

Nu numai că va dura ceva timp pentru ca condițiile din partea ofertei să se ușureze, deoarece porturile adaugă capacitate și companiile își dezvoltă mai multă rezistență în lanțurile lor de aprovizionare, dar este probabil ca cererea puternică a consumatorilor americani pentru produse să rămână, cel puțin pe termen mediu. Este adevărat din mai multe motive.

În primul rând, cuiburile la domiciliu, un comportament al consumatorului adoptat în timpul pandemiei, arată lipicios mai ales în rândul lucrătorilor cu guler alb. Se așteaptă ca munca de la domiciliu să rămână cu 20% mai mare decât înainte de Covid, în timp ce călătoriile cu avionul în afaceri se așteaptă să rămână cu 20% mai mici. Cuibărirea acasă a dus la mai mulți bani cheltuiți pentru casă, de exemplu pentru remodelare, mobilier nou și electronice. Ne așteptăm ca acest comportament să continue, deoarece consumatorii petrec mai mult timp în casă decât pre-Covid.

Read More  Recuperați-vă somnul pe drumul cel bun cu aceste 7 strategii

În al doilea rând, cheltuielile puternice ale consumatorilor sunt finanțate din economiile acumulate în ultimele 12 luni. În SUA anul trecut, rata de economii s-a dublat față de 2019, deoarece cei capabili să lucreze de acasă au continuat să câștige venituri, dar nu au putut cheltui din cauza blocajelor și restricțiilor de călătorie. Economiile acumulate de gospodăriile cu venituri mari și medii indică venituri disponibile suficiente pentru a menține cererea de produse, chiar dacă economia se deschide și cheltuielile pentru servicii revin.

În al treilea rând, o creștere puternică a PIB continuă să fie alimentată de cheltuielile guvernului federal. Programele de stimulare până în prezent se ridică la aproximativ 26% din PIB în transferuri directe, reduceri de impozite și alte programe. La rândul său, creșterea economică puternică stă la baza cererii consumatorilor de produse și servicii.

În al patrulea rând, lansarea globală a vaccinurilor la nivel global (aproximativ 29% prima vaccinare la nivel mondial la începutul lunii august) poate extinde cererea ridicată de mărfuri, deoarece unele servicii rămân limitate și, în special, deoarece multe restricții internaționale de călătorie rămân în vigoare, împiedicând cheltuielile consumatorilor SUA pentru voiaj.

Cea de-a cincea creștere solidă a afacerilor noi în SUA, în prezent de aproximativ 1,7 ori tendințele istorice, se adaugă la cererea de imprimante, autoutilitare și alte bunuri de folosință îndelungată, deoarece multe noi întreprinderi mici își înființează magazinul și se extind.

Read More  Top 10 piețe de nișă în kinetoterapie

În al șaselea rând, constrângerile lanțului de aprovizionare au extins termenele de livrare în multe domenii, cum ar fi mașinile și vehiculele rulante, creând potențial o coadă lungă pentru a prinde și a completa inventarul. Estimăm că comercianții cu amănuntul din SUA trebuie să-și completeze depozitele cu 55 de miliarde de dolari pentru a atinge nivelurile pre-Covid.

În cele din urmă, pandemia a avut un impact inegal între categoriile de produse. De exemplu, îmbrăcămintea și încălțămintea au fost afectate negativ de pandemie, dar odată cu redeschiderea, ar putea fi acum pregătite pentru creștere, pe măsură ce consumatorii reiau cumpărăturile pentru o gamă mai largă de activități.

Adunând toate aceste motive, credem că avem un caz convingător pentru motivul pentru care cererea puternică a consumatorilor de produse din SUA este aici pentru a rămâne mai mult timp. Și asta înseamnă că s-ar putea să nu fie momentul să tragi acele rezerve strategice ale produselor tale preferate încă.

Acest comentariu a apărut inițial în Al lui Barron.

Source